Join our network of non-profits, companies and individuals who believe social change can happen through design.

Become A Member
avatar

ungus alexander

Netherlands

Member since October 20, 2012

 • Rosneft är redo att KÖPA BP: s innehav i Ryssland

  Community, Communication Design

  Den långdragna historien om BP: s oroliga ryska joint venture närmat sig en slutsats kväll som det förde samtal om en affär med statliga oljejätten Rosneft. Igor Sechin, vd för Rosneft, flög till London för diskussioner om att köpa ut BP: s 50 procent av aktierna i TNK-BP i en affär som kan vara värd så mycket som £ 17.5billion för FTSE 100-gruppen.

  I vilka insiders som beskrivs som "en snabbrörlig situation" och "en omgång politisk balansgång" Rosneft också tittat redo att köpa resterande andel ägs av BP: s partner AAR konsortiet som styrs av en grupp ryska miljardärer.

  Efter år av friktionen mellan de två sidorna, både BP och AAR i år signalerade att de kunde sälja ut av partnerskapet eller söka full kontroll.

  I en dramatisk rörelse kväll AAR dras ut ur budgivningen för att köpa BP: s andel bara timmar innan dagens deadline.

  Som bereder vägen för Rosneft att köpa ut både BP och AAR att få kontroll över den mycket lönsamma TNK-BP affärer och skapa världens största oljebolag.

  Som en del av affären BP väntas ta 10 procent av aktierna i det utvidgade ryska verksamheten, vilket ger tillgång till ett av världens viktigaste oljeproducerande länderna.

  AAR källor sade att tycoons hade beslutat att inte bjuda eftersom de hade kunnat höja tillräckligt med finansiering i tid och BP hade signalerat att det inte var intresserade av deras erbjudande.

  Ett annat stort problem för AAR är att Rosneft redan säkrat stöd från ett antal viktiga banker som inte kunde arbeta med en rivaliserande budgivare.

  En allians mellan oligarker och Kreml-stödda företag har alltid setts som osannolikt och AAR gjort klart att man skulle försöka sälja sitt innehav om Rosneft kom ombord.

  Även TNK-BP har varit mycket lukrativ, genererar kr 23billion i utdelning efter en initial investering på £ 5billion vardera i 2003, har de två parterna har alltid haft en stormig relation.

  Under 2008 Bob Dudley, dåvarande TNK-BP chef och nu BP: s vd, tvingades lämna Ryssland som spänningar försämrats.

  Förra året två drabbade samman när BP sökte en separat avtal med Rosneft. Oligarkerna blockerade den planerade tie-up och tackade ett erbjudande från BP och Rosneft att köpa dem.

  Men BP har klargjort att den behåller ambitioner att stanna kvar i Ryssland och att expandera i Arktis.

  Det skulle använda en del av pengarna från en rysk affär för att finansiera ersättning räkningen från Mexikanska golfen katastrofen 2010.

  BP aktier steg 13p till 448 ½ sid.

  http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.express.co.uk/posts/view/352853/Rosneft-is-poised-to-buy-BP-s-holdings-in-Russia

Leave a Response

Fields marked * are required


No file selected (must be a .jpg, .png or .gif image file)


Once published, you will have 15 minutes to edit this response.

Cancel