Start your own group! All DESIGN 21 members have the ability to create organizations.

Create A Group
AREA 17

AREA 17

Communication, Community, Arts & Culture

129 Supporters

  • La Purificadora Hotel / LEGORRETA + LEGORRETA

    Environment, Environmental Design

    262388598_undine-prohl-purificadora-02_132_

    Located in the city of Puebla and belonging to the Master Plan “Paseo San Francisco”, the Boutique Hotel has colonial heritage and is registered as historical patrimony, which must be respected and included as part of the new design project. The building used to be an ice factory where the water was bottled and purified.

    Architects: LEGORRETA + LEGORRETA

    Location: Puebla, México

    Client: Plus Arrendamientos

    Associate Architect: Serrano Monjaraz Arquitectos

    Interiors: LEGORRETA + LEGORRETA, SerranoMonjaraz Arquitectos

    Structure: García Jarque Ingenieros, SC.

    Electrical & Services Consultant: Proyectos de Ingeniería Eléctrica y Sistemas Automatizados S.A. de CV.

    Landscape Architects: Espacios Verdes

    Contractor: Grupo Huitzilin SA de CV

    Kitchen Consultant: DIPREC

    Lighting Consultant: Luz y Forma

    Graphic Design: CENTRO

    Art: Laureana Toledo

    http://www.archdaily.com/22243/la-purificadora-hotel-legorreta-legorreta/

  • Barber Shop / Lior Vaknin & Sabi Aroch

    Environment, Industrial Design

    1623983988_img-3889-net-528x264_177_

    The hair strand project started its way by considering the idea of what a hair strand is and what kind of insights it can provide for designing the interior space of the barber shop.

    Hair has a particular geometry and dynamics derived from natural law. The strand geometry is curved, in accordance with natural or designed hair growth of different people. The hair adheres to the gravity of earth but also has almost a dynamics of its own. These concepts were adapted for the interior space design to create setting and atmosphere appropriate to the barber shop functions.

    Architects: Lior Vaknin & Sabi Aroch Location: Rehovot, Israel Project year: 2007-2008

  • Restaurant 560 / acarquitectos

    Communication, Industrial Design

    977049821_14-528x236_177_

    Architects: acarquitectos Location: Lisbon, Portugal Principal in Charge: João Tiago Aguiar Project team: Renata Vieira, Ana Caracol Project year: 2005-2006 Construction year: 2008 Engineerings: espaço energia Photographs: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

    The restaurant is placed on the ground-floor of an old building in bairro alto, lisbon’s city centre. By hosting different commercial uses, it suffered some changes in order to respond to different functionalities throughout the 20th century. Its last known use was an internet café and tea house, both functioning at the same time. Since the program was to design a restaurant, our intervention estimated a new interior reorganization.

    The space itself is divided in two separate parts - the 1st corresponds to the two dining-rooms and the 2nd one to all the services inherit to its well function. The entrance is made by two separate doors, each one of it sided by two huge windows. The original façade was partially recovered but totally kept.

    Although each one of the rooms has a separate entrance, and besides the apparently separation caused by the central volume that corresponds to the access and staircase to the house building above (underneath who the storage is placed), they both work as one single spatial area. The unity of the two spaces is given by the wooden material (osb) that fully coats the space (floor, walls and ceiling) in both rooms with a height of 2,85m. Some square holes were here and there made ...

  • Restaurant 560 / acarquitectos

    Communication, Industrial Design

    Architects: acarquitectos Location: Lisbon, Portugal Principal in Charge: João Tiago Aguiar Project team: Renata Vieira, Ana Caracol Project year: 2005-2006 Construction year: 2008 Engineerings: espaço energia Photographs: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

    The restaurant is placed on the ground-floor of an old building in bairro alto, lisbon’s city centre. By hosting different commercial uses, it suffered some changes in order to respond to different functionalities throughout the 20th century. Its last known use was an internet café and tea house, both functioning at the same time. Since the program was to design a restaurant, our intervention estimated a new interior reorganization.

    The space itself is divided in two separate parts - the 1st corresponds to the two dining-rooms and the 2nd one to all the services inherit to its well function. The entrance is made by two separate doors, each one of it sided by two huge windows. The original façade was partially recovered but totally kept.

    Although each one of the rooms has a separate entrance, and besides the apparently separation caused by the central volume that corresponds to the access and staircase to the house building above (underneath who the storage is placed), they both work as one single spatial area. The unity of the two spaces is given by the wooden material (osb) that fully coats the space (floor, walls and ceiling) in both rooms with a height of 2,85m. Some square holes were here and there made ...

  • pixelnotes

    Arts & Culture, Industrial Design

    42_177_

    This wallpaper design by duncan wilson and sirkka hammer uses tiny post-its to cover the wall. each post-it has four layers to it, each one gets successively darker in colour to create a pixelated pattern as the notes are used. using this wallpaper is ideal for an office setting and is a visual representation of the pattern of use.

    http://www.duncan-wilson.com

  • wallpapergames

    Arts & Culture, Industrial Design

    16_177_

    5.5 designers aimed to create a line of wallpaper ‘without confronting a decorative vision’. their solution was a series of simple designs which used games to create a pattern. a labyrinth puzzle, word search and tic-tac-toe serve as a background, being filled in or used to customize the wallpaper. they turn the walls into a place for playing, for one person or many. the wallpaper design will change over time, making no two installations the same.

    http://www.cinqcinqdesigners.com

  • template in claska

    Arts & Culture, Industrial Design

    24_177_

    Torafu architects designed this wall organizer for the claska hotel in meguro, japan. instead of having doors for all of the wall’s compartments, they decided to leave a unique silhouette shaped opening. this design lets the hotel guest know what goes where by using the simple shapes. the wall serves as a decorative display that the architects hope will make guests realize the importance of each object.

    http://www.torafu.com

  • wall therapy

    Arts & Culture, Industrial Design

    34_177_

    This wallpaper projects blends art with neuroscience in a unique experiment. ‘people are invited to paint the paint-by-numbers-wallpaper after being prescribed a colour from undergoing a short comparative test.’ the colours are chosen based on psychophysical test that aims to find the colour which enhances their well-being. the example shown was exhibited at designersblock london in 2003 and is made up of the corresponding colours from an array of visitors.

    http://loop.ph/bin/view/Loop/WallTherapy

  • light-emitting wallpaper

    Arts & Culture, Industrial Design

    08_177_

    Dutch designer jonas samson’s light-emitting wallpaper, turns wallpaper into a source of light. turn out the lights and the wallpaper illuminates the room, but when the lights come back on, the wallpaper looks completely normal. this design is not only an unusual wallpaper idea but also a interesting way to look at having light without a traditional light fixture.

    http://www.jonassamson.com

  • The strømer

    Arts & Culture, Industrial Design

    01_177_

    Located in a pedestrian tunnel in norway, the strømer is an interactive led wall which turns shadow into light. the installation is based on architect stig skjelvik's ‘dobpler’ prototype. as pedestrians walk by the wall, a camera captures their silhouette and displays the same shape on the wall in lights. because movement activates the wall, it remains dark until someone is sensed nearby. this illuminates the walkway for pedestrians and saves energy by turning off when unnecessary.

    http://dobpler.com/sandnes.html

We believe websites can change peoples lives... is that crazy?

Join This Group

AREA 17

190 North 10th Street, Suite 312
New York, New York 11211
United States
+1 646-277-7117

Contact AREA 17
http://www.area17.com

Moderator: George Eid